collage 848542 640

 

 

                                                              Praktijk Sound and Silence

                                                                Stilte, ruimte en klank als basis voor heling

 

 

 

Waar is harp therapie ontstaan?

Sinds mensenheugenis wordt muziek ingezet om mens en dier te helen. Al in de Bijbel staat vermeld hoe Koning David harp speelt en zo diens depressie wijkt. Ook in oude Griekse en Egyptische tijden werd de harp ingezet voor genezing. De twee zonen van de Griekse Oppergod Zeus, Apollo en Hermes werden al afgebeeld met de caduceus (huidig artsenteken) en een harp. Pythagoras, heden ten dage bekend in de wiskunde, leerde zijn studenten al hoe ze met klanken lichaam en geest konden beïnvloeden.
Liesbeth Schroen is opgeleid aan het International Harp Therapy Program van de Amerikaanse Christina Tourin, die sinds begin jaren negentig van de vorige eeuw deze opleiding over de hele wereld verzorgt. 

Wat is harptherapie?

De klanken van de harp hebben een ontspannende, bloeddruk regulerende en stress reducerende werking. De adem wordt rustiger en er wordt meer zuurstof opgenomen. Daarnaast is er ook een werking op de emoties en het algemene welbevinden. Door af te stemmen – in resonantie te gaan -  op de persoon waarvoor gespeeld wordt ontstaat er een harmoniserend muzikaal veld. Diepe spanningen kunnen losgelaten worden zonder dat erover gesproken hoeft te worden. Dit maakt harptherapie uitermate geschikt voor mensen en dieren die niet via hun stem kunnen communiceren.


Wanneer harptherapie?

Harptherapie wordt ingezet ter ondersteuning en heling in allerlei situaties. Denk bijvoorbeeld aan ziekenhuizen (o.a. couveusekindjes, afdeling cardiologie, oncologie, recovery), tijdens zwangerschap en bevalling, verpleeg- en verzorgingshuizen, revalidatie, mensen met dementie, mensen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking en last but not least in een hospice. Tijdens het stervensproces kan harptherapie een enorme steun zijn vooral zowel degene die overgaat als de mensen er omheen.

De harpmuziek maakt een diepe verbinding met ons diepste wezen, dat voelbaar is door iedereen. Zeker mensen die zich niet verbaal kunnen uitdrukken worden meegenomen in hun gevoelswereld en worden hierdoor positief aangeraakt. Muziek gaat voorbij woorden en raakt de Ziel. 

Wie ben ik?

Mijn naam is Liesbeth Schroen en sinds 2004 ben ik geregistreerd  natuurgeneeskundig therapeute. Ik werk in mijn praktijk met cranio-sacraal therapie, muziekwaterbed therapie, rouw- en stervensbegeleiding, kinesiologie en neurofeedback training.
Door mijn interesse in de muziek ben ik  het avontuur met de harp aangegaan en hiermee ging een droom in vervulling. Dat ik met harptherapie zoveel mooie, intense, liefdevolle ervaringen mocht gaan meemaken had ik van te voren nooit gedacht. Het was mijn intuïtie die me er naar toe trok en ik voel me intens dankbaar dat ik nu met veel plezier dit sacrale werk mag doen.


Voorbeelden van ervaringen met harptherapie:

Hospice:
Tijdens haar laatste levensfase in het hospice begeleidde ik een mevrouw met longkanker. Naast belangrijke gesprekken, die haar ziel gemoedsrust gaven, werkten we met cranio sacraal therapie, visualisaties en harptherapie. Op momenten dat ze te vermoeid was om te spreken, maakten we contact via de muziek. Ze werd er door ontroerd en haar emoties kregen de vrije loop. Dit gaf haar ontspanning in haar hart- en longgebied. Haar ademhaling werd rustiger en ze voelde zich tevreden en gelukkig.

Activiteitencentrum:
Een van de deelnemers, die normaal gesproken niet stil kon blijven zitten bleef aandachtig luisteren. Na uitnodiging durfde hij de harp aan te raken en een klank te maken. Dit maakte hem zichtbaar blij. Zeker toen ik hem bleef aanmoedigen en we uiteindelijk om beurten een liedje maakten. De volgende sessie durfde hij al meer snaren aan te raken. Iedere volgende sessie durfde hij meer te spelen en te variëren.

Afdeling Alzheimer patiënten:
Door afwisselend bekende liedjes en improvisaties te spelen ontstond er een rustige sfeer waar de mensen herkenning kregen bij de liedjes en gevoelsmatig meegenomen werden tijdens de improvisaties. Iedereen mocht de harp bespelen en dat werd heel positief ervaren. Een mevrouw in een rolstoel reageerde emotioneel erg sterk op de klanken. Zij kreeg wat extra aandacht door haar pijn en lijden te erkennen en haar vervolgens de benen af te strijken. De ogen gingen open en ze was er vervolgens helemaal met de aandacht bij.


Groepswerk en individuele begeleiding:

Zowel werken in een groep als individueel is mogelijk. Soms zijn er mogelijkheden om de mensen zelf mee te laten doen middels andere instrumenten en zang. Ten allen tijden wordt er afgestemd op de mogelijkheden en situatie van het moment. Bij individuele begeleiding kan er dieper gewerkt worden aan het eigen helingsproces.
Uit ervaring van collega’s van over de hele wereld blijkt dat ook personeel op de afdelingen de rust ervaren die ontstaat tijdens het harpspel. Die rust komt zowel personeel als cliënten ten goede. Er wordt een prettige sfeer gecreëerd waardoor alles soepeler verloopt en de stress gereduceerd wordt.

 

harptherapie

 

Privacy verklaring: hier leest u hoe we omgaan met uw persoonlijke gegevens binnen onze praktijk.

Contact:

Voor meer informatie of een afspraak kunt u contact opnemen
Liesbeth Schroen
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
M 06-18257160
W www.de-vlindertuin.nl    www.cranio-sacraal-leudal.nl   www.soundandsilence.info

Voor meer informatie over harptherapie kunt u kijken op www.harptherapycampus.org

Als harptherapeute ben ik ingeschreven in het Amerikaanse National Standards Board for Therapeutic Musicians (NSBTM). www.nsbtm.org en www.harptherapyinternational.com

Aangesloten bij RBCZ koepelorganisatie voor klacht – en tuchtrecht.Beroepsverenigingen:VBAG, NCSV en NVNF.
De praktijk heeft het Centraal Zorg Portaal keurmerk.

 

Tarieven:
Consulten 70,00 euro per uur; 35 euro voor een half uur.

 

 

caduceus