Praktijk Sound and Silence
Stilte, ruimte en klank als basis voor heling
Waar is harp therapie ontstaan?
Sinds mensenheugenis wordt muziek ingezet om mens en dier te helen. Al in de Bijbel staat vermeld hoe David harp speelt en zo de depressie van Koning Salomo wijkt. Ook in oude Griekse en Egyptische tijden werd de harp ingezet voor genezing. De twee zonen van de Griekse Oppergod Zeus, Apollo en Hermes werden al afgebeeld met de caduceus (huidig artsenteken) en een harp. Pythagoras, heden ten dage bekend in de wiskunde, leerde zijn studenten al hoe ze met klanken lichaam en geest konden beïnvloeden.
Liesbeth Schroen is opgeleid aan het International Harp Therapy Program van de Amerikaanse Christina Tourin, die sinds begin jaren negentig van de vorige eeuw deze opleiding over de hele wereld verzorgt. Tevens is ze hoofddocente aan deze opleiding, die mensen uit Europa opleidt voor dit mooie vak.
Wat is harptherapie?
De klanken van de harp hebben een ontspannende, bloeddruk regulerende en stress reducerende werking. De adem wordt rustiger en er wordt meer zuurstof opgenomen. Daarnaast is er ook een werking op de emoties en het algemene welbevinden. Door af te stemmen – in resonantie te gaan - op de persoon waarvoor gespeeld wordt ontstaat er een harmoniserend muzikaal veld. Diepe spanningen kunnen losgelaten worden zonder dat erover gesproken hoeft te worden. Dit maakt harptherapie uitermate geschikt voor mensen en dieren die niet via hun stem kunnen communiceren, maar natuurlijk ook voor allen die dat wel kunnen.
Wanneer harptherapie?
Harptherapie wordt ingezet ter ondersteuning en heling in allerlei situaties. Denk bijvoorbeeld aan ziekenhuizen (o.a. couveusekindjes, afdeling cardiologie, oncologie, recovery), tijdens zwangerschap en bevalling, verpleeg- en verzorgingshuizen, revalidatie, mensen met dementie, mensen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking en last but not least in een hospice. Tijdens het stervensproces kan harptherapie een enorme steun zijn vooral zowel degene die overgaat als de mensen er omheen.
De harpmuziek maakt een diepe verbinding met ons diepste wezen, dat voelbaar is door iedereen. Zeker mensen die zich niet verbaal kunnen uitdrukken worden meegenomen in hun gevoelswereld en worden hierdoor positief aangeraakt. Muziek gaat voorbij woorden en raakt de Ziel.
Wie ben ik?
Mijn naam is Liesbeth Schroen en sinds 2004 ben ik geregistreerd natuurgeneeskundig therapeute. Ik werk in mijn praktijk met cranio-sacraal therapie, muziekwaterbed therapie, rouw- en stervensbegeleiding, harptherapie en neurofeedback training.
Door mijn interesse in de muziek ben ik het avontuur met de harp aangegaan en hiermee ging een droom in vervulling. Dat ik met harptherapie zoveel mooie, intense, liefdevolle ervaringen mocht gaan meemaken had ik van te voren nooit gedacht. Het was mijn intuïtie die me er naar toe trok en ik voel me intens dankbaar dat ik nu met veel plezier dit bijzondere werk mag doen.
Voorbeelden van ervaringen met harptherapie:
Hospice:
Tijdens haar laatste levensfase in het hospice begeleidde ik een mevrouw met longkanker. Naast belangrijke gesprekken, die haar ziel gemoedsrust gaven, werkten we met cranio sacraal therapie, visualisaties en harptherapie. Op momenten dat ze te vermoeid was om te spreken, maakten we contact via de muziek. Ze werd er door ontroerd en haar emoties kregen de vrije loop. Dit gaf haar ontspanning in haar hart- en longgebied. Haar ademhaling werd rustiger en ze voelde zich tevreden en gelukkig.
Activiteitencentrum:
Een van de deelnemers, die normaal gesproken niet stil kon blijven zitten bleef aandachtig luisteren. Na uitnodiging durfde hij de harp aan te raken en een klank te maken. Dit maakte hem zichtbaar blij. Zeker toen ik hem bleef aanmoedigen en we uiteindelijk om beurten een liedje maakten. De volgende sessie durfde hij al meer snaren aan te raken. Iedere volgende sessie durfde hij meer te spelen en te variëren.
Afdeling Alzheimer patiënten:
Door afwisselend bekende liedjes en improvisaties te spelen ontstond er een rustige sfeer waar de mensen herkenning kregen bij de liedjes en gevoelsmatig meegenomen werden tijdens de improvisaties. Iedereen mocht de harp bespelen en dat werd heel positief ervaren. Een mevrouw in een rolstoel reageerde emotioneel erg sterk op de klanken. Zij kreeg wat extra aandacht door haar pijn en lijden te erkennen en haar vervolgens de benen af te strijken. De ogen gingen open en ze was er vervolgens helemaal met de aandacht bij.
Groepswerk en individuele begeleiding:
Zowel werken in een groep als individueel is mogelijk. Soms zijn er mogelijkheden om de mensen zelf mee te laten doen middels andere instrumenten en zang. Ten allen tijden wordt er afgestemd op de mogelijkheden en situatie van het moment. Bij individuele begeleiding kan er dieper gewerkt worden aan het eigen helingsproces.
Uit ervaring van collega’s van over de hele wereld blijkt dat ook personeel op de afdelingen de rust ervaren die ontstaat tijdens het harpspel. Die rust komt zowel personeel als cliënten ten goede. Er wordt een prettige sfeer gecreëerd waardoor alles soepeler verloopt en de stress gereduceerd wordt.
Coronabaan in de zorg: La Providence:
Tijdens de coronatijd heb ik een half jaar lang bij La Providence in Grubbenvorst mogen werken met de harp. Op twee afdelingen met bewoners met dementie en een afdeling revalidatie.
Naast groepswerk heb ik daar veel kunnen betekenen voor de bewoners individueel, middels gesprekken over verlies en rouw, over hun situatie, over hun behoeften. De harp zorgde telkens voor een moment van verlichting nadat ik hen een luisterend oor had kunnen bieden. Van dit werk gaat mijn hart open!
Privacy verklaring: hier leest u hoe we omgaan met uw persoonlijke gegevens binnen onze praktijk.
Contact:
Voor meer informatie of een afspraak kunt u contact opnemen
Liesbeth Schroen
E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
M 06-18257160
W www.de-vlindertuin.nl www.soundandsilence.info
Voor meer informatie over harptherapie kunt u kijken op www.harptherapycampus.eu of www.helendeharp.nl
Als harptherapeute ben ik ingeschreven in het Amerikaanse National Standards Board for Therapeutic Musicians (NSBTM). www.nsbtm.org en https://www.playharp.com/international-harp-therapy-program/
Aangesloten bij RBCZ koepelorganisatie en Quasir voor klacht – en tuchtrecht.
Beroepsverenigingen:VBAG en Cranio Nederland. In de VS aangesloten bij het NSBTM voor therapeutisch werkende muzikanten.
Tarieven:
Consulten 60,00 euro per uur; 30 euro voor een half uur. Plus reiskosten 0,19 euro per km.