Cygne de Vie       INTERACTIEVE VOORSTELLING ‘LEVENSZWAAN’

In onze hedendaagse maatschappij is het thema dood steeds meer in de medische hoek terecht gekomen. Daarbij is de dood, sterven en rouw in het alledaagse leven in de schaduw komen staan.
Soms ook hakt de dood er in, als bijvoorbeeld een (jong) mens overlijdt als gevolg van ziekte, ongeval of zelfdoding. Het voelt voor veel mensen ongemakkelijk om erover te praten, laat staan om ermee om te gaan als een dierbare komt te overlijden en de confrontatie met leegte en gemis onvermijdelijk is.
Verhalenvertelster Esther Mirjam Griffioen, komt samen met haar harp en verhalen uit diverse culturen een voorstelling geven rondom het levenseinde. Haar voorstelling “Levenszwaan” beoogt het thema rondom dood, sterven en rouw op de kaart te zetten. Na de voorstelling van ruim een uur gaat ze met het aanwezige publiek in gesprek over deze thema’s.
De uit Nederland afkomstige verhalenvertelster werkt al jaren in Bretagne in verpleeg- en bejaardenhuizen met mensen met Alzheimer. Ook op de neonatologie, in ziekenhuizen en in de palliatieve zorg is ze te vinden met haar therapeutische harpspel. Deze ervaringen brachten haar op het idee van deze voorstelling.


MEDITATIEVE  LABYRINT WANDELING

Overal ter wereld zijn klassieke labyrinten met zeven paden te vinden. De oudste die we kennen bevinden zich in India en zijn naar schatting 4500 jaar oud.
Vaak worden deze labyrinten bij grafmonumenten aangetroffen.
Er wordt gedacht dat het labyrint een materiële metafoor was van de overgang van leven naar dood. Zo zou in Scandinavië de sjamaan, als representant van de overledene, het labyrint lopen en, tijdens de eerste periode na de dood, hem helpen door moeilijke stadia heen te komen.

Het klassieke labyrint kent maar één weg en die leidt naar het centrum, het hart van het labyrint.
Wanneer je het labyrint doorloopt heb je grofweg drie verschillende fases: de heenweg, het centrum en de terugweg die de heenweg in omgekeerde richting is.
Een krachtige meditatie is om de heenweg te gebruiken om alles wat je niet meer met je mee wilt dragen, achter je te laten. Eenmaal in het centrum aangekomen heb je dan weer ruimte om je te laten inspireren en het nieuwe te ontvangen. Op de terugweg kun je dit integreren zodat, wanneer je bij de uitgang komt, verfrist en hernieuwt de dagelijkse wereld in kunt stappen. Je zou het kunnen zien als een mogelijkheid om, zoals de Soefies zeggen: “te sterven voor je sterft”, te sterven aan iets wat je niet meer nodig hebt, aan datgene wat je hindert op je (spirituele) pad.

Het labyrint dat ik aanbied is een tijdelijk labyrint van touw met een diameter van +/- 9 meter dat ik, afhankelijk van het weer, binnen of buiten neer zal leggen.
Iedere deelnemer wordt de gelegenheid gegeven om het labyrint in zijn eigen ritme en op zijn eigen manier te lopen. Als je wilt, begeleid ik je daarbij op de harp. Het is erg belangrijk dat je goed naar jezelf luistert en doet wat juist voor jou is op dat moment. Bij sommigen gaat het snel, anderen langzaam en je kunt ook momenten hebben waarop je sneller wil lopen of juist een tijdje tot stilstand komt. Ik heb mensen zien kruipen, huppelen, dansen, nu eens voorwaarts, dan weer achterwaarts gaand. Anderen lukte het pas om na drie pogingen het labyrint in te stappen.

Gezien het thema van de voorstelling “de Levenszwaan” kan het labyrint ook gebruikt worden als ritueel dat ruimte biedt om stil te staan bij verdriet en om banden los te laten zodat jij en ook de overledene in vrede verder kunnen gaan.
                                             


Je bent van harte uitgenodigd om deel te nemen aan deze middag.
Aanvang 13.00 uur tot 17.00
Bijdrage: 35 euro
Adres: St. Antoniusstraat 45 Heythuysen De Vlindertuin
Aanmelding vooraf gewenst via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Er zal koffie en thee geschonken worden.


Klik hier voor een filmpje van Esther Mirjam over deze voorstelling.